Βασιλικός πολτός

Ο Βασιλικός Πολτός είναι κρεμώδης ουσία που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των εργατριών μελισσών. Προορίζεται για τη διατροφή όλων των ατελών σταδίων της μέλισσας γι’ αυτό και ονομάζεται «γάλα των μελισσών».

Η ονομασία «βασιλικός πολτός» προέρχεται από το ότι οι προνύμφες που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, καθώς επίσης και οι ενήλικες βασίλισσες, τρέφονται αποκλειστικά με μεγάλη ποσότητα από την τροφή αυτή. Στο βασιλικό πολτό βρίσκεται εκείνος ο καθοριστικός παράγοντας που μετατρέπει τη μέλισσα από εργάτρια σε βασίλισσα.

Ο βασιλικός πολτός ενδείκνυται για:

  • υγιή άτομα για πρόληψη αλλά & ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της μνήμης
  • άτομα με παθήσεις ή διαταραχές για αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη, της αναιμίας, οφθαλμολογικών και στοματικών διαταραχών, καρδιαγγειακών και δερματικών παθήσεων .

Αποθήκευση

Ο βασιλικός πολτός αποθηκεύεται σε φιαλίδια γυάλινα ή πλαστικά, σκοτεινόχρωμα και αδιαφανή, καλά γεμάτα και κλεισμένα, για να μην έρχεται σε επαφή με τον αέρα και το φως.
Ο βασιλικός πολτός κάτω από αυτές τις συνθήκες στην συντήρηση του ψυγείου, διατηρεί τις βιολογικές του ιδιότητες τουλάχιστον για 8 μήνες, ενώ όταν τοποθετείται στην κατάψυξη σε θερμοκρασίες -18 oC διατηρείται για 15 μήνες
 

Η ποσότητα είναι περιορισμένη που συλλέγεται κάθε χρόνο και πρέπει να προηγείται επικοινωνία με τον μελισσοκόμο για την ποσότητα που επιθυμείτε.